Motorola beweert dat de Edge 30 ‘s werelds dunste 5G-smartphone en de lichtste 5G-telefoon van India in zijn segment is. Deze obsessie met design heeft geresulteerd in een telefoon met een dikte van slechts 6,79 mm en een gewicht van slechts 155 g. De Motorola Edge 30 is de opvolger van de Motorola Edge 20 (Review) die vorig jaar voor een vergelijkbare prijs werd gelanceerd. Zoals het eruit ziet, heeft Motorola duidelijk prioriteit gegeven aan het ontwerp van de Edge 30 als een van de belangrijkste verkoopargumenten, maar heeft het op andere gebieden beknibbeld om dit te bereiken of levert de Motorola Edge 30 een goede balans tussen vorm en functie ? Ik heb het op de proef gesteld om erachter te komen.

Motorola Edge 30 Prijs in India

De Motorola Edge 30 begint bij Rs. 27.999 voor de basisvariant met 6 GB RAM, terwijl de variant met 8 GB RAM Rs kost. 29.999. Beide varianten worden geleverd met 128 GB opslagruimte. Motorola biedt de Edge 30 aan in Meteor Grey en Aurora Green kleuren en ik had de eerste voor deze review.

Motorola Edge 30-ontwerp

Bij de Motorola Edge 30 draait alles om design. Motorola heeft het frame van de Edge 30 afgevlakt om gelijke tred te houden met de trend van de iPhone 12 en we hebben onlangs veel Android-smartphones gezien. De hoeken en randen van het lichaam zijn echter nog steeds een beetje afgerond, waardoor de Edge 30 gemakkelijk vast te pakken is.

Zoals ik al zei in mijn eerste indrukken van dit apparaat, is de body van de Edge 30 gemaakt van polycarbonaat om het gewicht laag te houden. Het achterpaneel is van acryl, waardoor het beter bestand is tegen scheuren wanneer het valt, ook al lijkt het oppervlak op glas. Het is plat en heeft het Motorola-logo in het midden. Dit paneel nam vrij gemakkelijk vingerafdrukken op, maar je kunt dit oplossen door de meegeleverde behuizing te gebruiken.

Motorola Edge 30

Motorola beweert dat de Edge 30 de dunste 5G-smartphone ter wereld is

De Motorola Edge 30 ligt erg goed in de hand en is ook niet zwaar, dus langdurig gebruik veroorzaakte in mijn ervaring geen vermoeidheid. De telefoon leent enkele ontwerpelementen van zijn oudere broer of zus, de Edge 30 Pro (Review). De cameramodule ziet er identiek uit en hij heeft ook dezelfde camerahardware, waar ik het later nog over zal hebben.

Motorola heeft gekozen voor een 6,5-inch scherm op de Edge 30, wat volgens mij een comfortabel formaat is voor gebruik met één hand. Het heeft een klein gaatje aan de bovenkant die ik niet storend vond. De aan / uit- en volumeknoppen zijn gemakkelijk te bereiken en geven goede feedback wanneer ze worden ingedrukt. De SIM-lade zit aan de onderkant, naast de USB Type-C-poort en de speaker. Er is geen 3,5 mm koptelefoonaansluiting. Het oorstuk doet ook dienst als luidspreker, zodat je stereogeluid krijgt. Over het algemeen voelt de Motorola Edge 30 stevig aan en heeft hij een IP52-classificatie waardoor hij bestand is tegen lichte waterspatten.

Motorola Edge 30 specifications in software

De Motorola Edge 30 wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 778G+ SoC, een upgrade van de Snapdragon 778G die de Motorola Edge 20 (Review), zijn voorganger, aandrijft. De Edge 30 is toevallig ook de eerste smartphone in India die deze SoC gebruikt. Het heeft ondersteuning voor Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6E, NFC en 13 5G-banden. Helaas is de opslag op de Edge 30 niet uitbreidbaar en dit kan voor sommige kopers een punt van zorg zijn. De stereoluidsprekers op de Edge 30 zijn voorzien van Dolby Atmos- en Snapdragon Sound-verbeteringen.

De Motorola Edge 30 heeft een 6,5-inch pOLED-scherm met een full-HD+ resolutie. Het heeft ook een vrij hoge verversingssnelheid van 144 Hz en een bemonsteringsfrequentie van 360 Hz. Volgens Motorola is het voordeel van het gebruik van een pOLED-paneel dat het de randen smal houdt en de dikte van het scherm verlaagt. De Edge 30 heeft ook Corning Gorilla Glass 3 over het scherm voor bescherming tegen krassen.

De Motorola Edge 30 heeft een 6,5-inch pOLED-scherm met dunne randen

De Motorola Edge 30 heeft een batterij van 4.020 mAh die iets kleiner is in vergelijking met de gemiddelde batterijcapaciteit die we tegenwoordig gewend zijn. Mogelijk is dit een bewuste keuze van Motorola geweest om de dikte en het gewicht van de telefoon laag te houden. Er is ondersteuning voor 33W snelladen en Motorola bundelt een compatibele TurboPower snellader in de doos.

Wat de software betreft, draait de Motorola Edge 30 Android 12 samen met Motorola’s aangepaste MyUX-interface bovenop. Motorola heeft zich gecommitteerd aan twee jaar Android OS-updates en drie jaar beveiligingsupdates voor de Edge 30, waardoor het de komende jaren relevant moet blijven. We beginnen ook langdurige softwareondersteuning te zien door Android-fabrikanten voor hun mid-range aanbod en niet alleen voor vlaggenschepen, wat een grote overwinning is voor consumenten. De onlangs gelanceerde Samsung Galaxy M53 (Review) had ook een vergelijkbare inzet.

De interface van de Motorola Edge 30 is schoon en heeft alleen de Facebook-app voorgeïnstalleerd. Het heeft ook een behoorlijk aantal Google-apps, maar je kunt de meeste hiervan verwijderen om wat opslagruimte terug te winnen. De gebruikersinterface is aanpasbaar en u kunt deze personaliseren met de Moto-app.

Motorola heeft ook functies toegevoegd, zoals Peek Display, dat het pOLED-paneel activeert voor inkomende meldingen. Attent Display is een andere handige functie die ervoor zorgt dat het scherm niet wordt uitgeschakeld zolang u ernaar kijkt. De klassieke Moto Actions waarmee je functies kunt uitvoeren zoals het inschakelen van de camera of zaklamp door middel van bewegingsgebaren, zijn ook aanwezig. Met de ‘Ready For’-functie van Motorola kunt u de inhoud van de smartphone draadloos spiegelen op een extern beeldscherm of deze koppelen aan een Windows-pc.

Motorola Edge 30-prestaties

De Motorola Edge 30 leverde een soepele ervaring tijdens mijn beoordelingsperiode. Het pOLED-scherm was helder en had goede kijkhoeken. De verversingssnelheid van het scherm was standaard ingesteld op Auto en met deze instelling merkte ik dat de gebruikersinterface bij de meeste gelegenheden werd vernieuwd op 90 Hz. Het schakelde wel over naar 144Hz op het vergrendelscherm van alle plaatsen, maar de meeste interacties met de interface, inclusief scrollen door menu’s, waren op 90Hz.

Je moet de verversingssnelheid vergrendelen in de app Instellingen als je de volledige 144Hz wilt, wat wel wat soepeler aanvoelt, maar ik vond het geen enorm verschil. Ik vond het het beste om het op de Auto-instelling te laten staan, omdat de gebruikerservaring nog steeds goed was. Het kijken naar video-inhoud voelde boeiend en de stereoluidsprekers vulden het scherm behoorlijk goed aan. Wie op zoek is naar een toestel dat voornamelijk voor mediaconsumptie is, zal de Motorola Edge 30 zeer interessant vinden.

De in-display vingerafdrukscanner in de Motorola Edge 30 is een stap in de goede richting, maar het is niet de snelste scanner die ik heb gebruikt. Het duurde soms langer dan nodig om mijn vinger te authenticeren. Motorola heeft een coole vingerafdrukanimatie toegevoegd om je een beetje af te leiden terwijl de scanner zijn werk doet. Gezichtsherkenning was redelijk snel om de telefoon te ontgrendelen.

De Motorola Edge 30 heeft een drievoudige camera-instelling met vergelijkbare hardware als de Edge 30 Pro

Ik heb synthetische benchmarks uitgevoerd om te zien waar de Motorola Edge 30 staat in vergelijking met de concurrentie. In AnTuTu behaalde de Edge 30 530.975 punten, wat een tintje hoger is dan de 524.175 van zijn voorganger, de Edge 20. Concurrerende smartphones zoals de OnePlus Nord 2 (Review) en de Mi 11X (Review) scoorden echter hoger. De Edge 30 scoorde 6.672 punten in de 3DMark Slingshot-test, wat niet slecht was.

Call of Duty: Mobile was redelijk snel te laden op de Motorola Edge 30 en de game draaide op de ‘Very High’ grafische instelling met de framesnelheid ingesteld op ‘High’. De game was speelbaar op deze instellingen zonder enige hapering. De stereoluidsprekers maakten de gameplay aantrekkelijker. Ik speelde het spel ongeveer 20 minuten en het resulteerde in een daling van acht procent van het batterijniveau, wat aan de hogere kant was. De telefoon voelde ook een beetje warm aan na mijn gamesessie.

Ik was een beetje bezorgd over de levensduur van de batterij, gezien de kleinere dan gemiddelde batterij, maar de Motorola Edge 30 slaagde erin om een ​​volledige dag mee te gaan met mijn normale gebruik. In onze HD-videolustest deed het het niet zo goed, want het duurde slechts 11 uur en 50 minuten met de verversingssnelheid ingesteld op Auto. Als je de verversingssnelheid op 144 Hz vergrendelt, zouden de batterijprestaties nog verder moeten dalen. De meegeleverde 33W TurboPower-oplader was snel genoeg om de telefoon in dertig minuten tot ongeveer 60 procent op te laden en binnen een uur volledig op te laden.

Motorola Edge 30 cameras

De Motorola Edge 30 heeft dezelfde camerahardware als de Edge 30 Pro. Het heeft een 50 megapixel primaire camera met OIS, een 50 megapixel ultragroothoekcamera die ook geschikt is voor macrofotografie, en een 2 megapixel dieptecamera. In vergelijking met de Edge 20 die een 3X-telelenscamera had, mist de Edge 30 goede zoomfunctionaliteit. Dat gezegd hebbende, de camera-interface is vrijwel ongewijzigd en gemakkelijk te navigeren. De camera-app biedt een Pro-modus waarmee je volledige handmatige controle hebt over het instellen van de belichting.

Motorola Edge 30 daglichtmonsters van de primaire (boven) en ultrabrede (onder) camera’s (tik om de afbeelding op volledige grootte te zien)

De Motorola Edge 30 was snel om de focus te vergrendelen, maar was een paar keer een beetje aarzelend met HDR-scènes. Foto’s die bij daglicht zijn gemaakt, zagen er goed uit, maar waren niet zo gedetailleerd als ik had gewild bij het inzoomen. Het leek ook alsof de camera-app de scherpte verhoogde terwijl pixel-binning foto’s van de hoofdcamera. Foto’s die zijn gemaakt met de volledige resolutie van 50 megapixels hadden over het algemeen betere details.

De ultragroothoekcamera sneed ook foto’s standaard tot 12,5 megapixels, maar zat qua details een tandje lager dan de primaire camera. Deze camera bood wel een breder gezichtsveld, maar er was merkbare tonvormige vervorming langs de randen van de foto.

Motorola Edge 30 close-up (boven), portretmodus (midden) en macro (onder) cameravoorbeelden (tik om de afbeelding op volledige grootte te zien)

Foto’s van close-upobjecten zagen er scherp uit met goede details en voldoende achtergrondscheiding. De camera-app stelde ook voor om over te schakelen naar de macrocamera als ik dicht genoeg bij een onderwerp was. Macro-opnamen waren gedetailleerd, maar hadden een warmere kleurtint. Foto’s in de portretmodus hadden een goede randdetectie en met de Edge 30 kon ik het niveau van achtergrondonscherpte instellen voordat ik de foto maakte.

Motorola Edge 30 auto-modus (boven) en nachtmodus (onder) cameravoorbeelden (tik om de afbeelding op volledige grootte te zien)

De cameraprestaties bij weinig licht waren redelijk, maar de telefoon slaagde er niet in om de beste details vast te leggen in de donkere delen van het frame. De nachtmodus maakte een aanzienlijk verschil en de telefoon leverde over het algemeen een helderder beeld op.

Motorola Edge 30 daglicht selfie met portretmodus (tik om de afbeelding op volledige grootte te zien)

Selfies van de 32-megapixelcamera werden standaard weggegooid naar 8-megapixels. Daglicht-selfies zagen er natuurlijk uit met nauwkeurige kleuren en hadden een goede achtergrondonscherpte in foto’s gemaakt met de portretmodus. Selfies bij weinig licht met een geschikte lichtbron in de buurt bleken redelijk goed te zijn.

Video-opname op de Motorola Edge 30 bereikte een top van 4K voor zowel de primaire als de selfiecamera. De telefoon stabiliseerde de beelden zeer goed en video’s die tijdens het rondlopen waren gemaakt, hadden bij daglicht geen trillingen. Er was echter lichte jitter in de beelden merkbaar bij het opnemen van video’s bij weinig licht.

Vonnis

Motorola heeft duidelijk prioriteit gegeven aan het ontwerp boven al het andere op de Edge 30, en als dit iets is dat hoog op je lijst staat, zul je deze telefoon erg aantrekkelijk vinden. Een ander gebied waar de Motorola Edge 30 de goederen blijft leveren, is software. De gebruikersinterface is schoon en vrij van overmatige bloatware-apps en met de belofte van langdurige Android-updates van Motorola, zou de Edge 30 behoorlijk oud moeten worden.

De Motorola Edge 30 is echter geen grote upgrade ten opzichte van zijn voorganger, de Motorola Edge 20 (Review). Als je wonderen verwachtte van de nieuwe Qualcomm Snapdragon 778G+ SoC, dan zul je teleurgesteld zijn te weten dat het niet echt een enorme verbetering biedt ten opzichte van de Snapdragon 778G. De camera’s zijn goed voor de prijs, maar de uitvoer, vooral opgenomen video’s bij weinig licht, blijft ondanks vergelijkbare hardware nog steeds een beetje achter bij de Edge 30 Pro.

Over het algemeen is de Edge 30 een goede keuze voor diegenen die waarde hechten aan design en de voorkeur geven aan stock-Android. Als je een krachtige gebruiker bent die betere prestaties wil, zou de OnePlus Nord 2 (Review) of de Xiaomi Mi 11X (Review) beter bij je moeten passen. De onlangs gelanceerde iQoo Neo 6 (eerste blik) wordt ook een sterke concurrent van de Edge 30 en we zouden die volledige recensie binnenkort voor je moeten hebben.

Author

I’m a full-time blogger who loves writing about personal finance, blogging, and technology. I've been a freelance writer for years, and now I'm making this my career. I have a degree in English with a focus on creative writing and fiction. In my spare time, I enjoy reading, going to movies, playing video games, writing, and listening to music. I'm passionate about writing, blogging, and all things online.